Westrand ook keus politiek voor disco

[Noordhollands Dagblad  30 oktober 2003]

Van onze verslaggever

Het wordt de Westrand. Wie in Alkmaar een discotheek wil beginnen kan bellen met wethouder Cor van Vliet en dan valt er te praten over een plek aan of bij de Olympiaweg. Telefoontjes van potentiŽle exploitanten krijgt hij trouwens al genoeg. Vier in de afgelopen dagen, vertelde Van Vliet gisteren de commissie stedelijke ontwikkeling, die de keuze voor de Westrand met mitsen en maren accepteerde.

Nog het meest opvallend was de harde botsing van de PvdA-wethouder met uitgerekend de eigen PvdA-fractie. Die partij, en vooral fractievoorzitter DaniŽlle Koelemij, probeert al jaren gedaan te krijgen dat er in elk geval een plek voor een discotheek komt. Het afgelopen jaar leidde ze de Discodenktank, waar iedereen die wilde kon praten over de voorwaarden waaraan een disco moet voldoen.

De 'randvoorwaarden' die dit heeft opgeleverd, legde Koelemij keihard op tafel: ruimere openingstijden en goede beveiliging met een pasjessysteem zijn nodig. Zo ook een capaciteit van 1500 bezoekers, maar mogelijk meer om bijvoorbeeld veiligheid en bereikbaarheid te kunnen betalen. En het moet een multifunctioneel gebouw zijn 'voor jong en oud'.

Koelemij wilde van de wethouder de harde uitspraak dat die vier randvoorwaarden gekoppeld worden aan een discolocatie. Maar Van Vliet kon het zo hard niet maken, vond hij. Bezoekersaantal en sluitingstijd zijn zaken waarin (na overleg met ondernemer en buurtbewoners) de gemeenteraad zelf het laatste woord heeft. En hij stelde dat je een ondernemer niet kunt dwingen een multifunctioneel gebouw neer te zetten.

Het leidde tot een harde confrontatie. De PvdA vertikte het om een keuze uit te spreken voor een plek. ,,Voorzitter, ik wil een uitspraak van de PvdA'', eiste Van Vliet. Vanaf de publieke tribune klonk verontwaardigd geroezemoes.

De Westvleugel draagt wel iets van een compromis in zich. Eigenlijk waren alle fracties (behalve de PvdA, leek het) blij dat de locatie Overstad is afgeserveerd. Leefbaar Alkmaar en GroenLinks lonken nog steeds naar Kooimeerplaza. AZ-voorzitter Scheringa wil dat nķ misschien niet, maar gezien de ontwikkelingen kan dat best veranderen, dachten die partijen.

D66 droomt nog steeds over de plek bij de Hoornsevaart en OPA, CDA, SP en VVD kunnen zonder veel voorbehoud leven met de Westrand. Zij het dat wel aandacht gevraagd wordt voor de buurt. Want die voelt zich nu geheel overdonderd, aldus de voorzitter Rens Kleverlaan van de bewonersvereniging Geestmolen. De bewoners vrezen de lallende discogangers in hun buurt, die - vinden zij - toch al overbelast is met voorzieningen. En het stoort Kleverlaan vreselijk dat het college pas wil komen praten als een exploitant gevonden is.

Van Vliet: ,,Als er een plek en een ondernemer is, is er voor iedereen volop de gelegenheid zijn zegje te doen.'' Een plek in de Westvleugel staat niet vast. Het kan particuliere grond zijn of van de gemeente. De wethouder wacht serieuze gegadigden af, zo liet hij weten.

MvV<oktober2003>


<nieuws>