Mega Discotheek in Heerhugowaard

Een van de voornaamste redenen voor een Mega-discotheek in Alkmaar (West?) is dat de kop van Noord Holland een Mega-discotheek ontbeert. De Hoornse Vaart is niet meer als locatie geschikt. Wellicht komt dit omdat Heerhugowaard  plannen heeft om vlak over de Alkmaarse grens al een Mega-discotheek neer te zetten.

 

De vraag dient zich dan ook aan of een extra Mega-discotheek in Alkmaar wel haalbaar is. Niet alleen is de locatie binnen de gemeente Alkmaar  een heet hangijzer, worden de bewoners buiten spel gezet, nu valt ook de voornaamste reden voor een Mega-discotheek weg.

 

Het Buurtoverleg adviseert wethouder Van Vliet en de disco-denktank een eventuele Mega-discotheek in Alkmaar ernstig te heroverwegen. Mocht er toch voldoende draagkracht zijn, dan dienen de betreffende bewoners vroegtijdig betrokken te worden in de randvoorwaarden voor een discotheek. Zo kunnen handtekening acties en procesgangen vermeden worden.

 

Rens Kleverlaan

bijlage: Mega-discotheek in Heerhugowaard

 


Horecabaas wil discotheek vestigen aan Nijverheidsweg

[Noord Hollands Dagblad, 4 november 2003]

VAN ONZE VERSLAGGEVER HEERHUGOWAARD

Horeca-ondernemer Wil van der Meer doet een uiterste poging alsnog een discotheek in Heerhugowaard neer te zetten. Een pand heeft hij al, aan de Nijverheidsweg bij het NS-station.

Namens Van der Meer is een brief de deur uitgegaan naar de gemeenteraad en het college van b en w. Daarin leggen twee compagnons uitvoerig uit waarom er beter een grootschalige uitgaansgelegenheid op de Nijverheidsstraat kan worden gevestigd dan in het nog aan te leggen natuurgebied bij de Stad van de Zon.

B en W meldde enkele weken geleden veel te voelen voor de plannen van ondernemer M. Appelman. Diens Waerdse Tempel is veel meer dan alleen een discotheek. Een multifunctioneel uitgaanscentrum wordt het genoemd. Naast de grote zaal voor dance-evenementen en grote optredens komen er onder meer een strandpaviljoen, een pub, een buitenterras en oefenruimte voor bands.

Volgens de compagnons van Van der Meer, beveiligingsman P. Viguurs en party-organisator A. Soekha, heeft Appelman zijn plannen overgoten met een 'laagje cultuur' om zijn plannen voor 'harde horeca' te verhullen. Volgens hen zullen doelste1lingen als multiculturele volksspelen en openluchttheater in het voorstel van Appelman in de praktijk niet uit de verf komen. Zij voorzien overlast door hangjongeren in het beoogde recreatiegebied. Zij pleiten daarom voor meer buurthuizen voorde jeugd onder de zestien jaar en danceparty's voor de oudere jeugd in afgeschermde locaties met een 'no tolerance-beleid'.

Daarnaast zeggen Viguurs en Soekha dat de grootschalige acts meer bezoekers trekken dan Appelman aangeeft. Het aantal van duizend bezoekers is volgens hen laag gehouden. "Waarom duizend bezoekers als je ruimte hebt voor tweeduizend?. Ook vragen zij zich af wat omwonenden in de Stad van de Zon van de buitenevenementen zullen vinden. "Hebt u enig idee hoever geluid draagt? Hoe houdt men in het bijzonder drugs buiten de gestelde locatie?"

Verbaasd

Van der Meer denkt dat het pand dat hij al bezit aan de Nijverheidsstraat geschikter is. Volgens Viguurs kan het nadat het is ge´soleerd zo in gebruik worden genomen. De ruimte is met 2500 vierkante meter groot genoeg. Van der Meer is verbaasd dat als alternatieve locatie voor de Waerdse Tempel de Gildestraat is aangewezen. "Op enkele honderden meters verwijderd van de door ons beoogde locatie Nijverheidsstraat."

Verantwoordelijk wethouder R.J. Piet reageert enigszins verbaasd op de brief. Hij had enkele weken geleden een gesprek met Van der Meer: "Die gaf toen aan een ANWB-keuringsstation en een benzinepomp in het pand aan de Nijverheidsstraat te willen huisvesten. Dus dat is wat de gemeente betreft nu de situatie." In een reactie daarop zegt Van der Meers compagnon Viguurs dat Van der Meer het liefst een discotheek wil beginnen, maar als dat niet doorgaat er alternatieven moeten zijn. Vandaag gaan Piet en Van der Meer opnieuw in gesprek.


ReK <november 2003>

<nieuws>