Houd de Westrand in hemelsnaam groen!

[Alkmaarsche Courant, 13 januari 2004]

Westrand (1)

Ik wil reageren op ‘Alles of niets in de Westrand' (AC 10/1). Nu al erger ik mij groen en geel aan de kantoorgebouwen in de Bergermeerpolder waarvan er meerdere al lange tijd te buur staan. Nu begint het college van Alkmaar ook alweer heel stiekem over woningbouw aan de Westrand.

Ik vraag mij af naar wiens pijpen het college danst. Die van projectontwikkelaars? Want het lijkt nergens op om zo kort na het principebesluit dat de Westrand groen zou blijven, dit nu al te negeren, alsof het nooit genomen is.

Ik wil het college erop wijzen dat er nog steeds sterke argumenten zijn om de Westrand groen te houden.

In het HAL-gebied bouwt men maar door, met de consequentie dat door de instroom van nieuwe inwoners het verkeer steeds maar heftiger wordt.

Het moet bekend zijn bij het college dat de groei van de werkgelegenheid in het HAL-gebied flink achter blijft bij de groei van het aantal inwoners, veroorzaakt door nieuwbouw. Meer woningbouw verergert de situatie alleen maar.

Ook een vraag is waarvoor we blijven bouwen. Want het is ook mogelijk dat we nu bouwen voor de leegstand en gettovorming van morgen. Dan is ondertussen het noodzakelijke groen ook verdwenen.

Ik vind dat de knop maar eens om moet, Alkmaar kan en hoeft toch niet eeuwig te blijven groeien? Ik denk dat het een heel goede ontwikkeling zou zijn als er over dit onderwerp een brede maatschappelijke discussie op gang zou komen voordat het te laat is.

 C.A. STAM Alkmaar


Westrand (2)

Na het lezen in de Alkmaarsche Courant van 10 januari over de onzalige plannen om alsnog te bouwen aan de Westrand van Alkmaar, dacht ik, moet ik daar weer een stukje over schrijven? Ja dus. Want alle stukjes helpen. Het college houdt ook vol om telkens maar weer die plannen uit de ijskast te halen. De Westrand moet groen blijven. Je kunt wel zeggen, de jeugd moet ook wonen, maar daar gaat het niet om.

Wat hebben die voor toekomst? Een tweede Heerhugowaard aan de duinrand? Als ratten in een val komen we. Elk nieuw huis brengt twee auto's. En werk? Elke dag eindeloze files op de ringweg, Geestersingel enz. Laat het college de realiteit zien. Vol is vol. Maar er is nog ruimte genoeg in leegstaande kantoren en boven winkels.

J. STAM Alkmaar


ReK <januari 2004>

<nieuws>