"Waar zijn die 1.500 bezoekers?"

 Stukken uit het Alkmaars Weekblad van 3 maart 2004 over de komst van een discotheek in Alkmaar West


Uitbater Let's Get Loud Danny Schats zet vraagtekens bij Alkmaarse megadisco

"Waar zijn die 1.500 bezoekers?"

 

Danny Schats (links), eigenaar van discotheek Let's Get Loud: "Het zijn barre tijden in de horecawereld. Ik vraag me af of je nu wel met een megadiscotheek moet beginnen." Barman Dennis: "Alle discotheken hebben het OD dit moment moeilijk." Foto: Ton Voermans.

ALKMAAR -Een mega disco voor 1.500 bezoekers in Alkmaar? Danny Schats schudt zijn hoofd."Het is moeilijk om een discotheek rendabel te krijgen, zeker in deze tijden. Ik vraag me af of die megadisco wel een succes wordt." Hij is al drie jaar eigenaar van Let's Get Loud, de clubdiscotheek achter de Wielerbaan. In de horecawereld zijn barre tijden aangebroken. Volgens Schats is dit niet bet beste moment om een gigantische disco te openen, laat staan vijfhonderd meter van zijn bedrijf.

 "Een paar jaar geleden hoefde je de deur maar open te zetten, en je tent stroomde vol " , zegt Schats. "Dat is, met de komst van de euro behoorlijk veranderd. In Let's Get Loud passen maximaal zeshonderd mensen, maar helemaal vol is het nooit. Hetzelfde geldt voor onze collega's van Extase, die merken ook dat het al1emaal een stuk minder gaat." 

Let's Get Loud verlaagde de prijzen en introduceerde een wekelijkse salsa-avond en een maandelijkse Urban Night. Het mocht niet veel baten. Volgens Schats zijn de openingstijden een belemmering. "De kroegen in de binnenstad blijven tot twee uur open, maar ze hebben een extra half uur gekregen omdat de taxichauffeurs het niet konden bolwerken om iedereen tegelijk te vervoeren. Nadelig voor ons, want wij mogen maximaal tot vier uur open blijven.Voor een uurtje komen de mensen niet meer naar onze discotheek toe." Overleg met de burgemeester en met wethouder Cor van Vliet mocht niks baten: vier uur blijft vier uur. 

Poppodium

 Dennis de Vries, barman van Let's Get Loud, ziet dat gemeentes in heel Noord-Holland roepen om mega-discotheken. "Heerhugowaard krijgt in 2005 de Waerdse Tempel, een nieuw poppodium. Hoorn is op zoek naar een locatie. Maar grote discotheken hebben het moeilijk. Neem nou Bob's Party Saloon in Uitgeest. Het is een begrip in de uitgaanswereld, maar het staat al sinds de opening te koop. En ik herinner me de Metropool in Zaandam. Dat heeft zeven jaar lang grof geld gekost en toen is het gesloopt:" Waarom willen gemeentes dan toch zo'n grote discotheek? Dennis: Als je vraagt aan jongeren: 'wat willen jullie', dan zeggen ze natuurlijk 'een discotheek'. Maar waar zijn al die bezoekers? Ik zie ze niet op zaterdagavond."Hij vermoedt dat gemeentebestuurders een discotheek als een prestigeproject zien. "Een wethouder is apetrots als hij een disco kan openen, dat is het gewoon." 

Bereikhaar

 De nieuwe discotheek zou ongeveer vijfhonderd meter van Let's Get Loud moeten komen. De westrandlocatie is volgens de twee horecamannen wel de beste plek voor een discotheek. "We zitten hier helemaal buiten de bebouwde kom, dus niemand heeft last van ons. Het is ook goed bereikbaar, via de ring." Het Comité Discotheek Westrand Nee heeft juist bezwaar tegen deze locatie en geeft aan dat in het Hoefplan overlast wordt ervaren door discogangers. Schats: "Ik vind dat moeilijk te geloven. Onze bezoekers zijn allemaal 18 of ouder. Ze komen met een taxi of met de auto. Het lijkt me sterk dat ze in de woonwijk rondhangen." Het sluiten van de discotheek zou juist overlast veroorzaken, weet hij. "We zijn een half jaar dicht geweest, door een brand. Horeca-ondernemers in de binnenstad lieten ons weten: 'we zijn blij als jullie weer opengaan'. Als de kroegen sluiten en mensen willen nog niet naar huis, krijg je geklier op het Waagplein. Als er een disco is waar mensen naartoe kunnen, heb je dat probleem niet." 

Danny Schats heeft een moeilijke relatie met de gemeente, vertelt hij. 'Als ik wat wil organiseren, mag het niet. En als je alsmaar nee te horen krijgt, neemt je enthousiasme vanzelf af. Ik wilde bijvoorbeeld een beachvolleybaltoernooi voor de deur organiseren, maar daar kreeg ik geen vergunning voor. Ik probeer steeds met de burgemeester in gesprek te komen, door te bellen en door brieven te schrijven. Maar haar secretaris laat me alleen maar weten dat ze het te druk heeft." 

Kom maar op

 Dat de gemeente nu veel tijd en energie steekt in een nieuwe discotheek, steekt hem. "Alles wat ze willen realiseren, kan allemaal hier. Oefenruimte voor bandjes? Ik heb deze tent voor een kwart miljoen laten isoleren, ze kunnen hier perfect oefenen. Kinderdisco? Kom maar op." Schats heeft een goed idee om te testen of er daadwerkelijk draagvlak is voor een megadisco. "Geef mij maar een verruiming van de sluitingstijd, bijvoorbeeld tot zes uur. Dan kunnen we eens kijken of dat loopt. Blijkt er daadwerkelijk 1.500 man op een disco te wachten, dan kunnen we altijd nog een grote discotheek bouwen.”

Naar boven


Van Vliet: "Voor de zomer hebben we een exploitant"

ALKMAAR Volgens wethouder Cor van Vliet is er voor de zomer een exploitant gevonden, die wil beginnen met het ontwikkelen van een disco. Als locatie is nog steeds het 'verstedelijkt gedeelte van de Westrand in beeld. Het Comité Discotheek Westrand Nee is daar niet blij mee en noemt het beleid van de wethouder 'doordraafpolitiek’ 

"Ik heb twee serieuze gesprekken gehad met kandidaten, een derde afspraak is gepland " laat wethouder Van Vliet weten. Bovendien is besloten dat er een ontwikkelingsvisie voor de hele Westrand wordt opgesteld. De disco wordt echter losgekoppeld van de ontwikkeling van de visie. “ De Westrand is veel breder dan alleen het verstedelijkte gedeeltewaar de disco kan komen”, zegt Van Vliet. “Door die twee zaken uit elkaar te houden, voorkomen we dat de discussie over de westrand zich verengt tot een discussie over de discotheek.

Het Comité Discotheek Westrand NEE! is hoogst verontwaardigt over deze gang van zaken. Ze noemen het beleid van de wethouder 'doordraafpolitiek’ en wijzen er in een boze mail op dat het gebied aan de Olympiaweg een zogenaamd ‘uitsluitingsgebied’ is.

Binnen dit uitsluitingsgebied mag van de provincie geen stedelijke ontwikkeling komen, zoals een (mega) discotheek. Waar wel gebouwd mag worden, is het 'techno-park', dat wordt aangemerkt als 'stedelijk gebied'." Wethouder Van Vliet heeft aangekondigd het Comité uil te nodigen voor een gesprek. “We wachten nog op de uitnodiging”, laat het Comité weten.  

Naar boven


Meer wandelen in de Westrand

ALKMAAR -Het college van B en W wil de Westrand zo groen mogelijk houden. In de zestien vertrekpunten die bet college beeft geformuleerd, staat onder andere dat de bestaande toeristische routes in bet gebied moeten worden uitgebreid. Dat betekent meer wandel- fiets- en ruiterpaden in de Westrand.

De verschillende ontwikkelingen en wensen voor de Westrand moeten op elkaar worden afgestemd. Zo zijn er ook wensen om de volkstuinen te verplaatsen, een turnbal te bouwen of om de beruchte discotheek in de Westrand te vestigen. Zonder integrale visie dreigt de Westrand een rommelzolder te worden. 

Naar boven


 ReK <maart 2004>

<nieuws>