Heerhugowaard vindt eigen disco Alkmaar onverstandig

[Alkmaarsche Courant, 6 april 2004]

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER HEERHUGOWAARD -Als het aan wethouder Jan Wi1lem de Boer van Heerhugowaard ligt stopt de gemeente Alkmaar met het plan om een disco te bouwen. In Heerhugowaard, aan de Westerweg (N 242) opent er eentje in de zomer 2005. De Boer vindt dat dubbelop: "Onze locatie kun je net zo goed beschrijven als Alkmaar Oost."

De Heerhugowaardse wethouder verbaast zich al geruime tijd over de almaar voortdurende discussie waar in Alkmaar een discotheek zou kunnen komen. Daarbij is vooral Westrand in beeld en daartegen is breed bezwaar gemaakt. De Boer: "Als je een beetje goed kan mikken gooi je vanaf de plek waar onze Waerdse Tempel komt zo een stok op Alkmaars grondgebied. Het is een soort eenzijdigheid van denken die ik wel meer aantref in Alkmaar. Ook op het gebied van de volkshuisvesting. 

Het is kennelijk nog niet overal doorgedrongen dat we aan de rand van Alkmaar de Vinex wijk Stad van de Zon bouwen, voor de regionale behoefte." 

Muziekpodium

De Heerhugowaardse wethouder vindt dat bij plannen voor nieuwe objecten meer moet worden gekeken naar wat buurgemeenten te bieden hebben. " Wij bouwen in Heerhugowaard wel een nieuw theatertje, maar dat wordt zeker geen tweede Vest. En we halen het niet in ons hoofd om een ijsbaan te bouwen als Alkmaar er al een heeft. En wat betreft twee disco's, dat lijkt me niet verstandig, ook al niet vanwege de exploitatie." De Waerdse Tempel heet in Heerhugowaardse termen nadrukkelijk geen disco maar een multifunctioneel muziekpodium. De gemeente hecht aan de brede programmering die ondernemer M. Appelman belooft. Allerlei muziekstijlen moeten er hun plek kunnen vinden. Ook de disco, vooral tijdens de avonduren.

 

Wethouder Jan Willem de Boer: "Soort van eenzijdig denken " 

In Heerhugowaard is de laatste jarendiscussie geweest over de capaciteit van een disco. In eerste instantie werd voorzichtig uitgegaan van 750 bezoekers. Inmiddels is dat opgerekt tot het dubbele, bijvoorbeeld voor een danceparty. Maar tijdens een topoptreden kunnen er, grotendeels staand, ruim tweeduizend in. Die capaciteit is volgens De Boer voldoende om ook het uitgaanspubliek uit de buurgemeenten op te vangen. Volgens hem zijn de Heerhugowaardse raadspartijen al eens opgeroepen deze kwestie met hun Alkmaarse collega's te bespreken maar tot dusver lijkt de centrumgemeente vast te houden aan een eigen disco. 

Geluidswal

De Waerdse Tempel komt in het nieuwe recreatiegebied van Heerhugowaard, deels weggestopt in een aarden geluidswal langs de Westerweg. Naast een grote zaal komt er oefenruimte voor bands en een pub en er is ook buitenhoreca aan de kant van de grote waterplas die hier wordt gegraven. Met onder meer een strandpaviljoen en een buitenterras. Het bouwplan voldoet aan de voorwaarden in het bestemmingsplan.

 


Ja, we hebben contact gehad met deze wethouder en we kunnen ons volledig vinden in zijn standpunt. Ook wij hebben reeds meermalen aangegeven dat een HAL discotheek de beste optie is. Welnu, die komt er nu dus!

ReK <april 2004>

<nieuws>