Definitief akkoord Waerdse Tempel

[Alkmaarsche Courant, 14 mei 2004]

VAN ONZE VERSLAGGEVER HEERHOGOWAARD

De gemeente Heerhugowaard en ondernemer M. Appelman hebben een definitief akkoord bereikt over de bouw van het multifunctionele muziekcomplex De Waerdse Tempel in Heerhugowaard. De laatste bespreekpunten hadden vooral te maken met veiligheid en openbare orde.

Opvallend is dat de politie bereid is bij risicovolle voorstellingen, te bepalen naar de aard van het optreden in combinatie met de verwachte problemen die kunnen optreden, een 'huisagent' in de Waerdse Tempel te stationneren. Als dat nodig is kan die versterking roepen. De eigen beveiliging wordt hoger dan de norm, die stelt een functionaris op 250 bezoekers. In Heerhugowaard varieert die van een op 150 tot 250.

De disco komt in recreatiegebied Zuid, half weggewerkt in de te bouwen aarden geluidswal langs de Westerweg (N 242). De normale toegangsroute voor bezoekers is via de Middenweg en dan over de nieuw aan te leggen weg over de dijk in het recreatiegebied. Er was voorzien in een noodroute, maar op verzoek van de politie is er een tweede bijgekomen. Eentje loopt over het verbrede fietspad vanaf de Westtangent, de ander loopt van de carpoolplaats op de hoek Westerweg/Westtangent en haakt aan op het fietspad.

De muziektempel krijgt verschillende nooduitgangen, camerabewaking en er komen strenge huisregels op het gebied van onder meer roken, alcohol en drugsgebruik en seksuele intimidatie. Projectleider Rob Piers kan met trots mededelen dat de Waerdse Tempel de toets van de landelijke coördinator Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan van het ministerie van justitie met glans heeft doorstaan. Sterker nog, het ministerie had het graag als voorbeeldplan willen gebruiken. "Maar daar zijn we niet op ingegaan omdat we dan subsidie hadden moeten aanvragen. En daarvoor hadden we meer moeten investeren dan we subsidie zouden krijgen."

De disco kan in september of -oktober volgend jaar gaan draaien. Afhankelijk van de aard van het optreden en of dat zit- dan wel staanplaatsen met zich meebrengt, kunnen er ongeveer tweeduizend bezoekers in. Er is een grote zaal en twee kleinere binnenzalen. Het gebouw krijgt een eigen restaurant, foyer en pub en een buitenterras voor overdag. Nu overeenstemming is bereikt over de veiligheidsvoorschriften gaat de gemeente over .tot verkoop van de grond voor een totaal bedrag van 382.000 euro en de voorlopige bouwaanvraag is binnen. Voorlopig is afgesproken dat de Waerdse Tempel op vrijdag -en zaterdag tot vijf uur de volgende ochtend open mag. Met dien verstande dat de deur om twee uur dicht gaat. Daarna mogen er alleen mensen vertrekken, niet meer erin.

Wethouder W. Boekel: "Na een jaar gaan we evalueren. Twee uur is op zich een goede tijd, die geldt ook in de regio. Die afspraak breken we dus niet open." Op de overige dagen gaat de tent om één uur dicht. 


ReK <mei 2004>

<nieuws>