Heerhugowaards akkoord over bouw van disco in Zuid

[Alkmaarse Courant, 9 juli 2004]

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

HEERHUGOWAARD -Uit de Heerhugowaardse raadszaal kwam gisteren niet het geluid van het politiek debat. Trench dreunde vanuit deze ruimte door het hele gemeentehuis.

Een gezin -vader moeder en twee kinderen -kwam vanaf de paspoortbalie en keek er van op. De uitleg, het contract voor de bouw van een nieuwe disco is zojuist ondertekend, interesseert met name de oudste van de twee spruiten. Hij pubert al wat en wil er wel een plaatje van zien. "Wreed", luidt zijn reactie. "Wanneer is-ie klaar?

Over dik een jaar, naar schatting. Dan staat de Waerdse Tempel aan de waterplas van het recreatiegebied Heerhugowaard-Zuid. Voor een deel verstopt in de aarden geluidswal langs de N 242 (Westerweg).

Over de komst van de disco wordt al bijna vijf jaar gepraat. Lang werd het plan opgehouden omdat de initiatiefnemer bleef vasthouden aan een plek aan de Gildestraat, tegenover hotel restaurant De Zandhorst. Uit veiligheidsoverwegingen wilde de gemeente daar alleen aan mee werken als het maximum op 750 bezoekers werd gesteld. Toen werd besloten voor het recreatiegebied liet de gemeente die eis varen. Er mogen nu zo'n tweeduizend bezoekers naar binnen, zolang die tenminste genoegen nemen met een staanplaats.

De toegang voor auto's is van- af het Nollencircuit en de Middenweg. Vanaf de carpoolplaats op de hoek Westerweg (N 242) en Westtangent komt een 'verzwaard' fietspad waar ook hulpdiensten gebruik van kunnen maken.

De Waerdse Tempel moet meer zijn dan een disco alleen. Om te beginnen is er dagrecreatie, met een strandpaviljoen en een buitenterras. Er komt een pub, een restaurant en oefenruimte voor bands.

Op de zaterdag is het vooral disco, maar initiatiefnemer M. Appelman beloofde gisteren tal van evenementen. Met verschillende muziekstijlen, voor alle leeftijden. Van folk tot hardcore, van folkloristisch tot Nederpop en van koffieconcerten tot dichtersfestivals.

Wethouder R.J .Piet herinnerde aan de uitkomst van het zogenaamde stadsdebat, twee jaar terug: "De inwoners zeiden het hier wel fijn wonen te vinden, maar een beetje saai. Daarom is het goed dat nu allerlei plannen ook echt worden uitgevoerd. En dat er ondernemers met passie zijn, die niet opgeven."

In Heerhugowaard is momenteel de tentoonstelling Bouwen voor Podia te zien; een presentatie van negen vooraanstaande Nederlandse theaterzalen en vier popzalen.

Vorig jaar was die voor het eerst te zien in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag en nu reist hij het land rond. De expositie wordt in Heerhugowaard met gepaste trots uitgebreid met een presentatie van de Waerdse Tempel.


Nawoord

In Heerhugowaard komt eindelijk de gewenste HAL-discotheek op de grens van Heerhugowaard en Alkmaar. Helaas weigerde de Alkmaarse wethouder Van Vliet op de uitnodiging van Heerhugowaardse wethouder De Boer in te gaan om gezamenlijk in HAL verband de HAL-discotheek op poten te zetten. 

Van Vliet wil dat Alkmaar een eigen HAL-discotheek krijgt en houdt vast aan de locatie in de Westrand, ondanks dat de provincie al te kennen heeft gegeven dat dit niet mogelijk is.......

 

ReK <juli 2004>

<nieuws>