‘Claus Party House officieel geen horeca’

[Alkmaarsche Courant; 28 januari 2005]

VAN ONZE VERSLAGGEVER

ALKMAAR -Claus Party House was helemaal geen horecabedrijf, het was een sportvoorziening. Een discotheek is dus geen logische vervanger en kan om die reden niet op die plaats verrijzen in de Westrand. Dat betoogt het Comité Disco Westrand Nee!

Daarmee reageren de antidiscoactivisten op de opstelling van , de provincie Noord-Holland. Volgens de provincie heeft de Westrand weliswaar de titel uitsluitingsgebied (er mag dus niets), er bestaat toch een uitzonderingsregel die een discotheek mogelijk maakt. Met de 'in de plaats stellingsregel' is het toegestaan een stedelijke activiteit te beginnen op een plaats waar daarvoor een dergelijke activiteit al bestond.

Met andere woorden: Claus Party House was een horeca-achtig bedrijf. Een discotheek kaft dus worden beschouwd als een in de plaatsstelling. Reden waarom de gemeente die locatie heeft aangewezen als plek waar een vooralsnog onbekende ondernemer aan de slag kan gaan met plannen voor een discotheek. Gedeputeerde T. Hooijmaijers van de provincie bevestigt dat. "De Westrand is in principe uitsluitingsgebied, tenzij sprake is van in de plaats stelling. Dat verzin ik niet, dat staat zo in de wet."

Vorig jaar liet Hooijmaijers als (toen nog) statenlid weten dat een discotheek in de Westrand uit den boze is. "Klopt, omdat de Westrand uitsluitingsgebied is. Maar intussen ligt de zaak genuanceerder vanwege die uitzonderingsregel."

Wie ooit in Claus kwam bowlen, kan zich ongetwijfeld herinneren dat er ook een (heel kleine) dansvloer was, een bar en een steengrillrestaurant. Het was eigenlijk meer eten en drinken; bowlen deed je tussen de bedrijven door.

Toch was het technisch gezien geen horecabedrijf, zegt R. Heijstra van het Comité Disco Westrand Nee! Claus Party House heeft gefunctioneerd als een bowlingcentrum (Sportvoorziening) met een vergunning restaurantbedrijf, zo heeft zij bij de provincie laten uitzoeken. Kortom, van in de plaats stelling kan geen sprake zijn, is de conclusie van Heijstra.

Volgens wethouder C. van Vliet (Ruimtelijke Ordening) 'is dat allemaal lang geleden'. "Maar als Begeleidingsgroep Westrand en de raad akkoord gaan met de plannen van de ondernemer, dan komen alle gegevens op tafel. Het is nu nog te vroeg om dat allemaal uit te zoeken. Stel dat de raad de plannen afwijst, dat kan, dan zou dat allemaal moeite voor niets zijn."

Het Comité Disco Westrand Nee! verzet zich tegen de discoplannen omdat de actiegroep lawaaioverlast en vernielingen voorziet.  


ReK <januari 2005>

<nieuws>