Dikke streep onder Alkmaarse disco
[Alkmaars Weekblad, 15 februari 2006]

ALKMAAR
Poppodium De Waerdse Tempel in Heerhugowaard is nog maar kort open en al een groot succes. Maakt dat een Alkmaarse disco niet overbodig? "Ik denk dat de Alkmaarse politiek het beste een dikke streep kan zetten onder hun disco", zegt Tempel-uitbater Marcel Appelman.

Sabina Posthumus

Een discotheek in Alkmaar bijna tien jaar onderwerp van discussie. Verschillende locaties passeerden de revue en een discodenktank formuleerde een lijst uitgangspunten waaraan een Alkmaarse disco zou moeten voldoen, maar concreet zijn de plannen nog niet geworden. Begin februari opende de Heerhugowaardse ondernemer Marcel Appelman zijn Waerdse Tempel. Bij de eerste concerten heeft hij gemerkt dat het publiek uit de hele Noordkop komt: "Een meisje belde uit Amstelveen dat ze haar sjaal was vergeten. We vonden een rijbewijs van iemand uit Zaanstad. Taxibusjes komen uit Alkmaar, Hoorn en uit de polder. Ik zie aan alles dat ons complex een breed bereik heeft."

Smartlap
Het futuristische gebouw aan de N242 voldoet aan alle veiligheidseisen, de programmering varieert van blues tot acidhouse en van smartlap tot bubbling en het pand is geschikt voor uiteenlopende activiteiten. Het lijkt te voldoen aan alle eisen die de discodenktank indertijd aan een Alkmaarse disco stelde. "De denktank is opgeheven nadat de gemeenteraad onze randvoorwaarden had overgenomen, vertelt Jorieke de Mol van Otterloo, kandidaat raadslid voor de PvdA. "Maar er is nog geen disco, dus al ons werk lijkt voor niets te zijn geweest."

Als voorstander van de komst van een Alkmaarse disco, wees de PvdA eerst een locatie bij de Hoornse Vaart aan. Daarna kwam locatie Overstad in beeld, maar hiervoor was in de raad geen politieke meerderheid. Uiteindelijk stelde PvdA de Alkmaarse Westrand voor als ideale plek. Prompt werd het Comité 'Disco Westrand Nee!', opgericht. "De Provincie heeft de Westrand als locatie afgekeurd", vertelt Renate Heijstra, lijsttrekker voor Leefbaar Alkmaar en woordvoerder van het comité. "We denken dat door de komst van de Waerdse Tempel, de Alkmaarse politiek een kans heeft verspeeld om een disco te laten bouwen. Van meet af aan was duidelijk dat de Westrand geen goede locatie was. Toch bleef men daarop hameren.
Gevolg: enorme vertraging en uiteindelijk geen disco."

 
Marcel Appelman, uitbater van De Waerdse Tempel, merkt dat zijn publiek uit de hele Noordkop komt. "Een sjaal vergeten uit Amstelveen, Zaandams rijbewijs bij gevonden voorwerpen, taxibusjes voor de deur uit Hoorn, Alkmaar en de polder: ons complex heeft een breed bereik. " Foto: Archief

Recht op disco
Jorieke vindt dat het project niet moet worden afgeblazen. "Wij vinden dat een stad als Alkmaar recht heeft op een eigen disco. Uit het voorbeeld van Heerhugowaard blijkt dat het ook besluitvaardiger kan." Marcel Appelman moet lachen om het idee dat 'zijn' Waerdse Tempel in een vloek en een zucht door de Heerhugowaardse raad zou zijn geloodst. "Ik ben er alles bij elkaar acht jaar mee bezig geweest en het heeft lang geduurd voordat de plannen, zoals ze nu zijn uitgevoerd,goedgekeurd waren. Ik vind het jammer dat tussen Alkmaar en Heerhugowaard geen overleg over de disco heeft plaatsgevonden. Dit was nou bij uitstek een project waar de HAL-samenwerking goed had kunnen werken." De komst van de Tempel beïnvloedt de Alkmaarse plannen, dat weet Appelman zeker. "Als ondernemer krab je je echt wel nog eens achter de oren voordat je vlakbij de Waerdse Tempel nog een poppodium laat bouwen. Ik denk dat ze in Alkmaar het beste een dikke streep kunnen zetten onder die disco."

Meer info over de Waerdse Tempel staat op www.waerdsetempel.nl 

 [Rek februari 2006] 

<nieuws>