College vindt Hoornse Vaart beste plek voor discotheek

[Alkmaarsche Courant; 22 december 2001]

Van onze verslaggever

ALKMAAR-De Hoornse Vaart is de beste plek voor een discotheek in Alkmaar. Tot deze conclusie komt het college van burgemeester en wethouders, dat drie mogelijke plaatsen in de stad tegen elkaar heeft afgewogen.

Het college, dat in januari een voorstel in de raad brengt, spreekt van een discotheek voor ongeveer duizend bezoekers. ,,Een relatief kleinschalige voorziening, nadrukkelijk niet bedoeld als concurrent voor Bob's Saloon in Uitgeest.'' 
Vooral wat betref de 'sociale veiligheid' en 'beperking van overlast' komen de andere twee plaatsen - het AZ-stadion en de westrand (Olympiaweg) - minder goed uit de bus.

Het college deed het onderzoekje naar aanleiding van een voorstel van de PvdA-fractie. Die vond het een paar maanden geleden tijd een knoop door te hakken in de slepende discussie of en waar in de stad een discotheek kan komen. De PvdA zei: laat het de Hoornse Vaart zijn en zet daar n de (procedurele) ontwikkeling in gang.

Dat ging het college en de rest van de gemeenteraad iets te snel. Een onderzoek moest opleveren wat de geschikte plekken zijn en welke de voorkeur heeft.
Waar de Hoornse Vaart, het huidige parkeerterrein bij het zwembad, het wint van de andere twee is de bereikbaarheid, sociale veiligheid en gevoeligheid voor overlast. Er zijn meerdere wegen naar de plek, zodat het bezoekersverkeer zich zal verspreiden. Ook zijn er verschillende fietsroutes, waardoor 'in beginsel de overlast van het bezoekende publiek beperkt zal zijn', aldus het onderzoek.

Het is er 'sociaal veilig', omdat er meerdere verkeersstromen zijn. Het is geen afgelegen plek aan de buitenkant van de stad. Dat zou wel een nadeel zijn van de stadionlocatie, die bij verschillende politieke partijen sympathie ontmoet.

Op het tijdstip dat een disco open is, zullen daar geen andere passanten zijn, geen sociale controle dus. Verder nodigt die plek uit om te blijven hangen: in de fietsenstalling, de garage. Bovendien kun je er met de fiets alleen door n tunneltje komen: dat zal overlast geven in Overdie.

Voor de Olympiaweg is het aantal toegangswegen beperkt. Auto's kunnen er maar op n manier komen. Het college beoordeelt de plek niet als heel afgelegen. Wat betreft sociale veiligheid zou het kunnen, maar de voorkeur gaat uit naar de Hoornse Vaart.


RSH <februari  2005>

<nieuws>